De zesde ziekte en gezondheid

De zesde ziekte is een virus infectie die voornamelijk bij jonge kinderen voorkomt, meestal tussen de 6 en 24 maanden oud. Het is een besmettelijke ziekte en wordt voornamelijk veroorzaakt door het virus wat herpes 6 virus heet of soms door het herpes 7 virus. Het is zo besmettelijk dat bijna alle kinderen voor hun tweede levensjaar ermee in aanraking zijn geweest. De zesde ziekte wordt overgedagen via de lucht, in vochtbolletjes. De zesde ziekte is een virus ziekte wat niet te voorkomen is, bovendien is het goed dat kinderen deze kinderen op jonge leeftijd deze virus ziekte krijgen. Wanneer je de zesde ziekte op latere leeftijd krijgt is het vaak een stuk ernstiger. Je kunt maar één keer in je leven de zesde ziekte hebben, wanneer je dit als kind al hebt gehad, maak je dat dus niet nog een keer mee.

Wat zijn de symptomen van de zesde ziekte?

De symptomen van de zesde ziekte zijn:

  • Hoge koorts die enkele dagen duurt.
  • Klieren kunnen opzetten in de nek en hals.
  • Koorts die plotseling weer daalt.
  • Na de koorts krijgen kinderen vlekjes, eerst op de romp, daarna verspreid het verder naar de armen en benen.
  • Na twee dagen zijn de vlekjes meestal weer weg.
  • Vlekjes komen niet altijd voor, maar meestal wel.

Wat moet ik nu doen?

Wanneer uw kind de zesde ziekte heeft hoef je zelf niet veel te doen. Het is namelijk een onschuldige kinderziekte, die bijna ieder kind wel krijgt. Meestal krijg je het advies om je kind thuis te houden, maar dit is echter niet nodig als je kind gewoon actief is. Het is namelijk ook niet meer besmettelijk als de ziekte al zichtbaar is. De besmetting vind al plaats voor het uitbreken van de vlekjes. Toch kan het voor kinderen met een lage afweer, ziekte of bepaalde medicijnen wel een ernstigere ziekte zijn. Ook mensen die de zesde ziekte als kind niet gehad hebben, krijgen vaak een ernstigere variant op latere leeftijd. Het is dus goed dat je kind de zesde ziekte krijgt op jongere leeftijd, dan is de ziekte namelijk een stuk minder heftig.

Probeer gezond te leven

Belangrijk is ook dat je zorgt dat je kind genoeg drinkt. Een teken van de zesde ziekte is dat je minder eetlust hebt. Je hoeft niet je kind te dwingen om te eten als hij of zij dit echt niet wilt. Maar zorg wel dat je kind voldoende water drinkt in de vorm van water, ranja, bouillon of thee. Zorg ook dat je kind voor en na de ziekte een gezond eetpatroon heeft ontwikkeld en voldoende beweging heeft. Dit is niet alleen voor je kinderen belangrijk, maar ook voor je eigen gezondheid. Ga daarom lekker vaak buitenspelen, sporten en bewegen met je kind. Dat is niet alleen leuk en gezond voor je kinderen, maar ook voor jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *