Krentenbaard

Krentenbaard ook wel bekend als kinder zeer is een akelige huidaandoening. Deze komt vooral voor bij kinderen, maar in feite kan iedereen krentenbaard krijgen. Deze huidaandoening ontstaat als gevolg van een bacteriële infectie. In de meeste gevallen zijn daar de Stafylokokken bacteriën verantwoordelijk voor. Deze bacteriën veroorzaken meerdere huidaandoeningen en ziekten waaronder wondroos, gordelroos enzovoorts. Gelukkig is krentenbaard over het algemeen vrij onschuldig. De aandoening geneest vanzelf en vaak zijn er ook geen medicijnen nodig.

Je kunt krentenbaard herkennen aan de huiduitslag. De naam van deze aandoening geeft al aan hoe de huiduitslag eruit ziet. Deze vormt zicht meestal op het gezicht en de blaasjes die ontstaan lijken op krenten. Vaak is huiduitslag het enige verschijnsel dat optreed bij krentenbaard. Een enkele keer kan een algemeen ziekgevoel ook plaatsvinden. De huiduitslag zal wel jeuken en het is moeilijk ( vooral voor kinderen ) om niet te krabben. Toch is het belangrijk om niet te krabben, omdat dit voor blijvende littekens kan zorgen.

Binnen een paar weken zal de krentenbaard genezen zijn. Vaak is een behandeling daarom niet nodig. Er kunnen wel zalfjes gebruikt worden om de jeuk te verminderen. Vooral voor jonge kinderen is dit prettig. Mocht de huisarts denken dat medicijnen nodig zijn dan zal er een antibioticakuur voorgeschreven worden. Deze antibiotica versnellen de genezing en voorkomen verdere besmetting.

Complicaties

Ondanks dat krentenbaard vrij onschuldig is en snel geneest zijn er enkele complicaties bekend die kunnen optreden. Zo kan krentenbaard een nierontsteking hebben als complicatie. Vooral bij jonge kinderen is de kans groter. Tevens kan ook een longontsteking optreden als complicatie. Dit gebeurd echter heel weinig. Merk je dat de situatie verslechtert neem dan altijd contact op met een huisarts. Deze kan dan kijken of er complicaties ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *