De zesde ziekte en gezondheid

De zesde ziekte is een virus infectie die voornamelijk bij jonge kinderen voorkomt, meestal tussen de 6 en 24 maanden oud. Het is een besmettelijke ziekte en wordt voornamelijk veroorzaakt door het virus wat herpes 6 virus heet of soms door het herpes 7 virus. Het is zo besmettelijk dat bijna alle kinderen voor hun tweede levensjaar ermee in aanraking zijn geweest. De zesde ziekte wordt overgedagen via de lucht, in vochtbolletjes. De zesde ziekte is een virus ziekte wat niet te voorkomen is, bovendien is het goed dat kinderen deze kinderen op jonge leeftijd deze virus ziekte krijgen. Wanneer je de zesde ziekte op latere leeftijd krijgt is het vaak een stuk ernstiger. Je kunt maar één keer in je leven de zesde ziekte hebben, wanneer je dit als kind al hebt gehad, maak je dat dus niet nog een keer mee.

Wat zijn de symptomen van de zesde ziekte?

De symptomen van de zesde ziekte zijn:

 • Hoge koorts die enkele dagen duurt.
 • Klieren kunnen opzetten in de nek en hals.
 • Koorts die plotseling weer daalt.
 • Na de koorts krijgen kinderen vlekjes, eerst op de romp, daarna verspreid het verder naar de armen en benen.
 • Na twee dagen zijn de vlekjes meestal weer weg.
 • Vlekjes komen niet altijd voor, maar meestal wel.

Wat moet ik nu doen?

Wanneer uw kind de zesde ziekte heeft hoef je zelf niet veel te doen. Het is namelijk een onschuldige kinderziekte, die bijna ieder kind wel krijgt. Meestal krijg je het advies om je kind thuis te houden, maar dit is echter niet nodig als je kind gewoon actief is. Het is namelijk ook niet meer besmettelijk als de ziekte al zichtbaar is. De besmetting vind al plaats voor het uitbreken van de vlekjes. Toch kan het voor kinderen met een lage afweer, ziekte of bepaalde medicijnen wel een ernstigere ziekte zijn. Ook mensen die de zesde ziekte als kind niet gehad hebben, krijgen vaak een ernstigere variant op latere leeftijd. Het is dus goed dat je kind de zesde ziekte krijgt op jongere leeftijd, dan is de ziekte namelijk een stuk minder heftig.

Probeer gezond te leven

Belangrijk is ook dat je zorgt dat je kind genoeg drinkt. Een teken van de zesde ziekte is dat je minder eetlust hebt. Je hoeft niet je kind te dwingen om te eten als hij of zij dit echt niet wilt. Maar zorg wel dat je kind voldoende water drinkt in de vorm van water, ranja, bouillon of thee. Zorg ook dat je kind voor en na de ziekte een gezond eetpatroon heeft ontwikkeld en voldoende beweging heeft. Dit is niet alleen voor je kinderen belangrijk, maar ook voor je eigen gezondheid. Ga daarom lekker vaak buitenspelen, sporten en bewegen met je kind. Dat is niet alleen leuk en gezond voor je kinderen, maar ook voor jezelf!

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering te hebben.

Nu is het onnodig om te veel geld te betalen voor je zorgverzekering. Het verschil in de prijzen van de zorgverzekeringen is namelijk enorm groot. Het is daarom verstandig om je zorgverzekering te vergelijken. Zorgverzekering vergelijken kan iedereen van jong tot oud. Je zorgverzekering kan bijna altijd wel goedkoper. Iedere zorgverzekering mag zijn eigen tarief bepalen. Hierdoor heb je goedkope en duurdere zorgverzekeringen. Zorgverzekering vergelijken kan je veel geld besparen. Het verschil kan al gauw oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.
Vind ook de beste en goedkoopste zorgverzekering
Deze kun je zelf vinden door de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit kun je doen via een zorgverzekering vergelijking website of helemaal zelf. Het beste is om zelf de verschillende polissen te vergelijken. Op deze manier kun je zeker de goedkoopste aanbieder vinden. Kijk ook welke aanbieder het beste bij jou past en het goedkoopste is. Meer betalen voor zijn zorgverzekering wilt niemand. Problemen bij de zorgverzekering zit ook niemand op te wachten. Kies daarom altijd zowel voor een goedkope als betrouwbare zorgverzekering. Voorbeelden hiervan zijn er genoeg te vinden!

Betaal zo weinig mogelijk geld voor je zorgverzekering
Wanneer je de verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt zie je dat er veel verschil zit in de premie. Nu wordt er verschil gemaakt tussen de basis verzekering en de aanvullende verzekering. De aanvullende verzekering is bijvoorbeeld voor fysiotherapie, tandarts of alternatieve geneeswijzen. Het is maar net hoeveel je zelf wilt verzekeren dus. Let goed op wat je wel en niet wilt in je polis. Verwacht je bijvoorbeeld veel van de aanvullende diensten gebruik te maken? Kies dan voor een duurdere en betere zorgverzekering.

Kies je voor een goedkope of duurdere zorgverzekering
Beide bieden zo zijn voordelen. Je kunt kiezen voor een zorgverzekering met een laag eigen risico of hoog eigen risico. Het voordeel van een hoog eigen risico is dat je maandelijkse premie lager is. Wanneer je geen gebruik maakt van medische diensten bespaar je veel geld! Mocht je onverwacht wel gebruik van moeten maken dan ben je echter veel geld kwijt omdat het eigen risico erg hoog is. Bedenk je van te voren dus goed wat voor zorgverzekering je nodig hebt. Het eigen risico in 2018 is nog niet bekend. Wie goed vergelijkt zal zeker de goedkoopste zorgverzekering kunnen vinden. Bespaar ook tot wel honderden euro’s per jaar. Kies voor de beste en voordeligste zorgverzekering. Je zal er zeker geen spijt van krijgen!

 

 

Waarom aandoeningen als de Zesde Ziekte slecht behandelbaar zijn

De Zesde Ziekte is een aandoening die wordt veroorzaakt door een virus, namelijk het Herpes Simplex virus. Familieleden uit deze virusgroep veroorzaken ook andere aandoeningen, zoals genitale herpes. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn niet of nauwelijks te behandelen. Helaas geldt niet dit niet alleen voor de virussen uit de Herpes Simplex-familie, maar voor vrijwel alle virussen. Maar waarom is dit eigenlijk?

 

De bouw van virussen ten opzichte van bacteriën

Men haalt virussen en bacteriën nog wel is door elkaar. Beide zijn het zeer kleine eenheden die een infectie kunnen veroorzaken en zo mensen kunnen ziek maken. Toch zijn het twee erg verschillende organismen. Sterker nog, strict gezien wordt een virus niet eens als een levend iets gezien. In de wetenschap noemen we iets pas “levend” wanneer het uit zichzelf instaat is om te groeien en zich voort te planten. Een virus heeft deze mogelijkheid niet: het heeft een gastheer nodig, bijvoorbeeld een mens.

Dit geldt niet voor een bacterie, die ook kan groeien en zich kan vermenigvuldigen wanneer het simpelweg in de buurt van voedingsstoffen is. Dit maakt een bacterie een complexer organisme dan een virus. Helaas betekent dit niet dat een gemiddeld virus minder gevaarlijk is. Sterker nog, de wetenschap is nauwelijks in staat om virussen actief aan te pakken, juist omdat ze vrijwel altijd gebruik maken van lichaamseigen processen. Deze processen kunnen niet aangepakt worden, omdat je deze zelf ook gebruikt. Bij bacteriën is dit anders. Zij hebben meer eigen eiwitten en systemen die we vrij succesvol kunnen uitschakelen met medicijnen: antibiotica.

 

Behandeling van virussen blijft lastig

Het aanpakken van virussen is dus lastig en soms zelfs onmogelijk. Onderzoek naar virusbehandelingen zijn erg kostbaar en de kans op succes is niet groot. De kans is dan ook erg groot dat er nooit een medicijn komt tegen de Zesde Ziekte, tenzij er een medicijn wordt ontwikkeld dat een groot aantal verschillende virussen weet aan te pakken, waaronder het virus dat de Zesde Ziekte veroorzaakt. De Zesde Ziekte is te onschuldig om geld aan te besteden voor onderzoek.

Dit kan mooi aangegeven worden door te kijken naar twee beroemde virussen: het hiv-virus en het dengue-virus (knokkelkoorts). Het verhaal van hiv is bekend: na de besmetting wordt het afweersysteem van de patiënt langzaam lamgelegd, totdat er aids ontstaat en de persoon meestal overlijdt aan ogenschijnlijk simpele aandoeningen als een griep of verkoudheid, die overgaat in een longontsteking.

Er zijn miljarden euro’s besteed aan het onderzoek naar hiv en aids, maar nog altijd kan het virus niet gedood worden in het lichaam. Wel kunnen we het virus inmiddels zo goed stoppen dat een hiv-besmetting in het westen meer chronisch dan dodelijk is. Sterker nog, met de juiste medicijnen leven hiv-positieve patiënten gemiddeld langer dan gezonde personen. Deze behandeling is echter erg kostbaar en niet voldoende beschikbaar in de Derde Wereld.

In het geval van dengue is het nog schrijnender: miljoenen jaren raken jaarlijks besmet en een niet te onderschatten deel van hen overlijdt. Wat kunnen we aan dit denguevirus doen? Helemaal niets. Virussen tonen ons dat de medische wereld ver is, maar nog lang niet zo ver als we zouden willen

Meer over de zesde ziekte

De zesde ziekte is een besmettelijke virusziekte en komt het meest voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar. De manier waarop iemand besmet wordt is tot op heden toe niet bekend, maar het is aannemelijk dat dit via de lucht gaat. Bijvoorbeeld door het uitademen en hoesten. In dit artikel lees meer over de ziekte zelf, maar ook over wat je er tegen kunt doen en of je hier een vergoeding voor krijgt.

De besmetting en de symptomen

Het duurt ongeveer 10 dagen na besmetting voordat het kind ziek wordt. In de tussentijd is het kind besmettelijk, dit gaat over nadat alle vlekjes zijn verdwenen. Hier komen we meteen bij de symptomen:

 • Hoge koorts
 • Soms opgezette klieren in d hals en achter de oren
 • Tussen de drie en vijf dagen daalt de koorts en ontstaan er rode vlekjes. Eerst op de romp en in het gezicht, later over het hele lichaam
 • Binnen en een paar dagen is de uitslag weg, het jeukt niet

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen, als het kind de zesde ziekte onder de leden heeft. Namelijk:

 • Zorg er voor dat het kind voldoende drinkt
 • Zorg dat het kind voldoende rust
 • Bij koorts moet het lichaam de warmte kwijt kunnen. Kies daarom voor dunne kleding die los om het lichaam zit
 • Als het kind zich goed voelt, mag het gerust naar het kinderdagverblijf
 • Het koorts hoeft niet in bed te blijven liggen en mag ook naar buiten

De behandeling en vergoeding

De zesde ziekte gaat gelukkig vanzelf weer over. Maar als het kind zich niet lekker voelt, kun je een paracetamol of aspirine geven bij hoge koorts. Er is dus geen sprake van een eventuele vergoeding van medicijnen omdat er geen medicijnen voor zijn. Daarnaast is het belangrijk om het kind goed uit te laten rusten.