Symptomen zesde ziekte

Er zijn veel symptomen van de zesde ziekte. Een kind met de zesde ziekte ontwikkelt normaal gesproken in eerste instantie een milde infectie aan de bovenste luchtwegen, gevolgd door een hoge koorts (vaak meer dan 39,5 graden Celsius). Dit houdt maximaal een week aan. Gedurende deze periode kan het kind prikkelbaar zijn en kan er een verminderde eetlust optreden. Daarnaast kan het kind last hebben van gezwollen lymfeklieren in de nek.

De hoge koorts eindigt vaak abrupt. Op het moment van het eindigen van de koorts, verschijnt er roze of rood ogen uitslag op de romp, die zich verspreidt over het gehele lichaam. De plekken met uitslag worden wit als je ze aanraakt. Bij andere plekken met uitslag kan een rood ogende kring om de uitslag zichtbaar worden. De uitslag verspreidt zich meestal naar de hals, het gezicht, de armen en de benen.

De snel stijgende koorts, die wordt afgewisseld door extreem hoge koortsstuipen, komt ongeveer voor bij 10 tot 15% van de jonge kinderen. Tekenen van hoge koortsstuipen zijn bijvoorbeeld: flauwvallen en het verlies van de controle over de blaas of darmen. Daarnaast kunnen kinderen gedurende 2 tot 3 minuten schokken of trekkingen ervaren in de benen, armen of het gezicht.