Waarom aandoeningen als de Zesde Ziekte slecht behandelbaar zijn

De Zesde Ziekte is een aandoening die wordt veroorzaakt door een virus, namelijk het Herpes Simplex virus. Familieleden uit deze virusgroep veroorzaken ook andere aandoeningen, zoals genitale herpes. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn niet of nauwelijks te behandelen. Helaas geldt niet dit niet alleen voor de virussen uit de Herpes Simplex-familie, maar voor vrijwel alle virussen. Maar waarom is dit eigenlijk?

 

De bouw van virussen ten opzichte van bacteriën

Men haalt virussen en bacteriën nog wel is door elkaar. Beide zijn het zeer kleine eenheden die een infectie kunnen veroorzaken en zo mensen kunnen ziek maken. Toch zijn het twee erg verschillende organismen. Sterker nog, strict gezien wordt een virus niet eens als een levend iets gezien. In de wetenschap noemen we iets pas “levend” wanneer het uit zichzelf instaat is om te groeien en zich voort te planten. Een virus heeft deze mogelijkheid niet: het heeft een gastheer nodig, bijvoorbeeld een mens.

Dit geldt niet voor een bacterie, die ook kan groeien en zich kan vermenigvuldigen wanneer het simpelweg in de buurt van voedingsstoffen is. Dit maakt een bacterie een complexer organisme dan een virus. Helaas betekent dit niet dat een gemiddeld virus minder gevaarlijk is. Sterker nog, de wetenschap is nauwelijks in staat om virussen actief aan te pakken, juist omdat ze vrijwel altijd gebruik maken van lichaamseigen processen. Deze processen kunnen niet aangepakt worden, omdat je deze zelf ook gebruikt. Bij bacteriën is dit anders. Zij hebben meer eigen eiwitten en systemen die we vrij succesvol kunnen uitschakelen met medicijnen: antibiotica.

 

Behandeling van virussen blijft lastig

Het aanpakken van virussen is dus lastig en soms zelfs onmogelijk. Onderzoek naar virusbehandelingen zijn erg kostbaar en de kans op succes is niet groot. De kans is dan ook erg groot dat er nooit een medicijn komt tegen de Zesde Ziekte, tenzij er een medicijn wordt ontwikkeld dat een groot aantal verschillende virussen weet aan te pakken, waaronder het virus dat de Zesde Ziekte veroorzaakt. De Zesde Ziekte is te onschuldig om geld aan te besteden voor onderzoek.

Dit kan mooi aangegeven worden door te kijken naar twee beroemde virussen: het hiv-virus en het dengue-virus (knokkelkoorts). Het verhaal van hiv is bekend: na de besmetting wordt het afweersysteem van de patiënt langzaam lamgelegd, totdat er aids ontstaat en de persoon meestal overlijdt aan ogenschijnlijk simpele aandoeningen als een griep of verkoudheid, die overgaat in een longontsteking.

Er zijn miljarden euro’s besteed aan het onderzoek naar hiv en aids, maar nog altijd kan het virus niet gedood worden in het lichaam. Wel kunnen we het virus inmiddels zo goed stoppen dat een hiv-besmetting in het westen meer chronisch dan dodelijk is. Sterker nog, met de juiste medicijnen leven hiv-positieve patiënten gemiddeld langer dan gezonde personen. Deze behandeling is echter erg kostbaar en niet voldoende beschikbaar in de Derde Wereld.

In het geval van dengue is het nog schrijnender: miljoenen jaren raken jaarlijks besmet en een niet te onderschatten deel van hen overlijdt. Wat kunnen we aan dit denguevirus doen? Helemaal niets. Virussen tonen ons dat de medische wereld ver is, maar nog lang niet zo ver als we zouden willen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *