Wat betekenen ‘eerstelijnszorg’ en ‘tweedelijnszorg’?

De termen ‘eerstelijnszorg’ en ‘tweedelijnszorg’ worden vaak gebruikt binnen de zorg. Maar wat betekenen ze precies? En wat zijn de verschillen? Wij leggen het uit in dit artikel!

 

Wat is eerstelijnszorg?

Laten we beginnen met het begrip ‘eerstelijnszorg’. Onder eerstelijnszorg verstaan we zorg waar ieder persoon gebruik van kan maken, zonder hier een doorverwijzing voor nodig te hebben. Onder eerstelijnszorg vallen onder meer huisartsen, tandartsen en andere mondzorgverleners (zoals orthidininsten en mondhygiënisten), fysiotherapeuten, apothekers, thuisverpleging (hier is wel een indicatie voor nodig maar geen doorverwijzing) en maatschappelijk werk.

 

Vooral een huisarts heeft een belangrijke rol als het aankomt op eerstelijnshulp. Een huisarts bepaalt namelijk welke zorg je nodig hebt, en kan je indien nodig doorverwijzen naar een specialist. De overheid wilt tegenwoordig steeds meer zorg bij eerstelijnszorgverleners leggen. Dit is namelijk zowel sneller als goedkoper.

Een misverstand is dat eerstelijnszorg altijd vergoed wordt met een basisverzekering. Dit is namelijk niet altijd het geval! Voor zaken als de tandarts en de fysio moet je bijvoorbeeld beschikken over een aanvullende zorgverzekering om in aanmerking te komen van kostenvergoeding. Zorg van een huisarts is wel altijd helemaal vergoed door een basisverzekering, en gaat ook niet van het eigen risico af.

 

Wat is tweedelijnszorg?

We hebben nu een beter beeld van wat eerstelijnszorg inhoudt. Waarschijnlijk kun je nu al een beetje raden wat tweedelijnszorg precies betekent. Dit is namelijk zorg waarvoor je wél een doorverwijzing nodig hebt. Het gaat hierbij dus bijvoorbeeld om specialisten in een ziekenhuis of kliniek, psychische hulp en revalidatie hulp. Zonder een doorverwijzing kun je niet zomaar bij dergelijke zorgverleners terecht.

Veel tweedelijnszorg wordt wel vergoed voor een basisverzekering, maar gaat wel van het eigen risico af. Dit is echter niet altijd het geval, kijk dus altijd goed naar de polisvoorwaarden van je zorgverzekering! Niemand wil tenslotte graag voor onverwachte hoge kosten komen te staan.

 

Een goede zorgverlener vinden

Wanneer je in Brabant woont en op zoek bent naar eerstelijnszorg, kun je voor bepaalde soorten zorg terecht bij Zorgservice Brabant. Bijvoorbeeld op het gebied van ouderenzorg en 24-uurs thuiszorg kunnen zij je helpen bij het vinden van een geschikte hulpverlener.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *